Dakbedekking keuzegids: alle soorten dakbedekking!

Uncategorized 0 Reacties

Er zijn verschillende dakbedekkingen met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Welke dakbedekking jij het beste kunt kiezen, is volledig afhankelijk van jouw woning, dak en smaak. Lees verder en ontdek waar je uit kunt kiezen. 

Dakbedekking plat dak 

Er zijn ontzettend veel verschillende opties op het gebied van dakbedekking. Daarom staan hier een aantal populaire keuzes beschreven met daarbij een voor- en nadeel. 

 

EPDM
EPDM is een synthetisch rubber dat vaak in grote rollen geleverd wordt. Het kan op maat worden gesneden en bevestigd op het dakoppervlak.
Voordeel: Duurzaam, bestand tegen UV-straling, hoge elasticiteit, gemakkelijk te installeren en onderhouden.
Nadeel: Beperkte kleuropties, kan krimp vertonen bij temperatuurschommelingen, vereist professionele installatie voor optimale prestaties.

 

Bitumen
Het is ook wel bekend als dakleer. Het bestaat uit rollen dakbedekkingsmateriaal gemaakt van bitumen en versterkt met glasvezel of polyester.
Voordeel: Sterk en duurzaam, goede waterbestendigheid, bestand tegen extreme weersomstandigheden, relatief lage kosten.
Nadeel: Kan vatbaar zijn voor scheurvorming na verloop van tijd, kan gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen, vereist periodiek onderhoud en inspectie.

 

Groendaken
Dit zijn daken bedekt met levende planten en vegetatie. Groendaken kunnen verschillende soorten dakbedekking gebruiken als basislaag, zoals bitumen of EPDM.
Voordeel: Thermische isolatie, waterretentie en verbetering van de luchtkwaliteit
Nadeel: Vereist in sommige gevallen veel onderhoud, hogere initiële kosten. 

 

Hellend dak: de opties

Ook voor hellende daken zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Deze staan op dezelfde manier weergegeven. 

 

Dakpannen
Dakpannen kunnen gemaakt zijn van klei, beton of andere materialen en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, zoals gegolfde dakpannen of platte dakpannen.
Voordeel: Duurzaam, brede selectie van stijlen en kleuren, goede weerbestendigheid, relatief lage onderhoudskosten. 
Nadeel: Kan vatbaar zijn voor mos- en algengroei, vereist regelmatig reiniging en onderhoud. 

 

Leien
Leien dakbedekking is duurzaam en heeft een luxe uitstraling. Leien kunnen worden gemaakt van natuursteen, klei of kunstmatige materialen. 
Voordeel: Duurzaam, aantrekkelijk, brede selectie van kleuren en texturen, bestand tegen weersinvloeden, lange levensduur.
Nadeel: Hogere kosten vergeleken met andere dakbedekkingsmaterialen, vereist professionele installatie vanwege complexiteit en fragiliteit.