voordelen van een groendak

De voordelen van een groendak

Uncategorized 0 Reacties

Als je het hebt over duurzaamheid en het besparen van energie is een groendak toch wel één van de beste oplossingen. Een groendak heeft veel goede eigenschappen en het is goed voor de natuur. Op deze pagina geven we de verschillende voordelen van een groendak. Lees dus snel verder!

Het neemt CO2 en fijnstof op

Een groendak zorgt voor een beter milieu en klimaat. Als je een groendak hebt neemt deze zowel CO2 als fijnstof op. Fijnstof kan gezondheidsproblemen vervoorzaken en CO2 zorgt voor klimaatverandering.

Met een groendak zorg je er dus voor dat deze twee problemen minder groot worden!

Het zorgt voor een geleidelijke verdeling van regenwater

Door gebruik te maken van groendak als dakbedekking verlaag je de kans dat het riool gaat verstoppen of overstromen tijdens een hevige regenbui. Groendak zorgt er namelijk voor dat veel water wordt opgenomen, maar niet direct naar het riool vervoerd wordt.

Het regenwater moet eerst nog door alle lagen van het dak heenkomen voordat het naar het riool gaat. Zo komt het water geleidelijk naar het riool toe. Daarnaast is er ook kans dat een deel van het water verdampt.

Het ziet er mooi uit

Groendaken zijn er in veel verschillende soorten en het zier er dus ook vaak uniek en mooi uit. Je kunt zelf kiezen wat voor planten je wilt gaan plaatsen. Zo kan je je eigen smaak gaan toepassen op je dak.

Het is een goede isolatie

Tijdens de winter lekker warm en de zomer koel. Dat is wat een groendak voor je kan doen. Het is een zeer goede isolatie voor je woning of pand. Daarnaast zorgt het ook nog voor geluidsisolatie. Als je in een drukke stad woont is dit altijd fijn.

Het biedt meer rendement bij zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen plaatst op een groendak heb je in de meeste gevallen meer rendement dan een ander soort dakbedekking. Zonnepanelen werken namelijk efficiënter bij lagere temperaturen.
Doordat er vetplantjes in groendak zitten word je dak minder warm en is er dus een lagere temperatuur rondom je zonnepanelen.

Het is goed voor de biodiversiteit

In de stad is natuurlijk veel minder groen dan op het platte land. Het is dan ook veel lastiger voor vogels en insecten om eten te vinden in de stad. Als er groendaken aanwezig zijn hebben deze dieren dus veel meer kans om eten te vinden. Zo bevorder je de biodiversiteit.

Het is eenvoudig om aan te leggen

Het is niet lastig om van je dak een groendak te maken. In de meeste gevallen kan je dit dan ook zelf doen. De bedekking bestaat uit lichte cassettes die dan weer uit meerdere bakken bestaan.
In al deze bakken kunnen weer verschillende planten geplaatst worden. De cassettes zijn gemakkelijk tegen elkaar aan te klikken, zodat alles goed is verbonden aan elkaar.

Er is weinig onderhoud voor nodig

Het enige onderhoud dat een groendak nodig heeft is het water geven en het snoeien van de planten. Water hoeft alleen maar in lange droge periodes gegeven te worden. Het snoeien hoeft vaak maar 1 keer per jaar afhankelijk van wat je er zelf van vind natuurlijk.

Lees hier meer over duurzame daken.