De verhuizingchecklist: ben jij er klaar voor?

Uncategorized 0 Reacties

Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis waar veel bij komt kijken. Daarom hebben we voor jou deze handige verhuizingchecklist opgesteld: zo vergeet je niks te regelen en kun je zorgeloos verhuizen!

De voorbereiding op de verhuizing

Zodra je weet dat je gaat verhuizen, begint de voorbereiding. Gebruik de onderstaande checklist om de eerste dingen te regelen. Een goed begin is het halve werk, ook bij verhuizen.

 1. Verhuisbedrijf of niet? Denk goed na of je de verhuizing helemaal zelf gaat doen of dat je een verhuisbedrijf wilt inschakelen. Verhuisbedrijven brengen vele voordelen met zich mee. Ze beschikken over de juiste kennis, ervaring en materialen om de verhuizing stress-vrij te laten verlopen. Daarnaast bieden ze vele diensten om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Hier lees je daar meer over. Wanneer je zelf gaat verhuizen, zul je in dit stadium een verhuiswagen en/of verhuislift moeten regelen. Vraag ook je omgeving om hulp tijdens de verhuisdag.
 2. Plan de verhuisdag.
 3. Verhuisvergoeding regelen: wanneer je voor je werk gaat verhuizen, heb je recht op een verhuisvergoeding. Deze kun je in de voorbereiding al regelen.
 4. Opslagruimte regelen: kun je niet alles mee verhuizen, of moet je eerst naar een tijdelijk onderkomen? Dan is een opslagruimte erg handig.
 5. Verhuisdozen, labels en inpakmateriaal regelen: zodra je weet dat je gaat verhuizen, kun je alvast beginnen met inpakken. Regel hiervoor dozen en het inpakmateriaal.
 6. Verzekeringen regelen: het overstappen van verzekering kan zeker wanneer je gaat verhuizen extra voordeel opleveren.
 7. Gas, water en elektra: onderzoek of het mogelijk is om je huidige energiecontract mee te verhuizen. Soms kan dit niet en kun je alvast de huidige opzeggen en een nieuwe regelen.
 8. Internet, tv en bellen: hiervoor geldt hetzelfde als voor gas, water en licht.
 9. School en kinderopvang: regel indien nodig een nieuwe school en opvang voor je kinderen.
 10. Regel ook een huisarts, tandarts en apotheek.

3 dagen voor de verhuizing

In de drie dagen voor de verhuizing zijn er nog een hoop zaken te regelen!

 1. Regel een parkeerplek: zorg dat er plek is voor het parkeren van de verhuiswagen en/of verhuislift.
 2. Inpakken van spullen: in de laatste dagen voor de verhuizing kun je al een groot deel inpakken. Doe dit ook, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen.
 3. Demonteren van meubels: voor je meubels geldt hetzelfde. Veel zul je de laatste drie dagen niet meer nodig hebben, dus deze kun je prima al uit elkaar halen.
 4. Koelkast, vriezer en wasmachine: het verhuizen van een koelkast, vriezer en wasmachine vereist wat extra aandacht. Begin langzaam aan met het legen van de koelkast en vriezer, zodat je de vriezer kunt ontdooien. De trommel van je wasmachine moet je vastzetten voor de verhuizing/.
 5. Schoonmaken en opruimen: start alvast met het schoonmaken en opruimen van je oude woning, zodat je dit niet allemaal op het laatste moment hoeft te doen.
 6. Boodschappen doen: dit is ook het moment om boodschappen te doen voor de verhuisdag.
 7. Breng alvast spullen en meubels naar de nieuwe woning wanneer die mogelijkheid er is.

De verhuisdag zelf

De volgende punten op de checklist kun je gebruiken op de verhuisdag zelf.

 1. Pak de laatste spullen in en demonteer de laatste meubels.
 2. Haal de verhuiswagen en/of verhuislift op.
 3. Verdeel de taken onder de aanwezigen, wanneer je geen verhuisbedrijf hebt ingeschakeld.
 4. Probeer de verhuiswagen zo logisch mogelijk in de pakken.
 5. Doe bij het uitladen van de inboedel een schadecheck
 6. Meterstanden opschrijven van zowel je oude als de nieuwe woning.
 7. Controleer de oude woning en check of je niets vergeten bent. Deze moet je vaak bezemschoon opleveren. Heb je dat nog niet gedaan? Dan zul je dit nog moeten doen.
 8. Verhuiswagen en/of verhuislift terugbrengen.

Na de verhuizing

De verhuizing zit erop! Ook na die tijd valt er nog genoeg te regelen.

 1. Aanmelden bij de gemeente, dit moet uiterlijk 5 dagen na de verhuizing.
 2. Adreswijzigingen doorgeven: wijzig je adres bij de gemeente, familie, vrienden en kennissen. Vergeet ook abonnementen en online accounts niet.
 3. Sleutels inleveren en oude woning opleveren: heb je wat speling in je verhuisplanning over gehouden? Dan heb je na de verhuizing nog ruimte om de oude woning klaar te maken voor oplevering.
 4. Bedank de hulp tijdens de verhuizing. Dit zullen ze zeker waarderen.
 5. Geniet van je nieuwe woning!