Zonnepanelen

De waarde van je huis verhogen met zonnepanelen

zonnepanelen 0 Reacties

Zit je er over na te denken om zonnepanelen te plaatsen, maar weet je niet zo goed of je ze wel nodig hebt en ze het wel waard zijn? Op deze pagina leggen we uit waarom je met zonnepanelen zowel bespaard op kosten als de waarde van je huis verhoogt. Lees dus snel verder!

De kosten en besparing van zonnepanelen

De gemiddelde prijs van een zonnepaneel ligt gemiddeld op de €500,-. Deze prijs is inclusief plaatsing en btw. Je weet nu ongeveer hoeveel één zonnepaneel kost, maar wat bespaar je nou precies?

Als je bijvoorbeeld 12 zonnepanelen aanschaft zul je hiervoor gemiddeld €6.000,- voor betalen. Per jaar zul je op deze 12 zonnepanelen zo’n €745,- besparen. Als je dan even rekent zie je dat je dus in ongeveer 8 jaar je zonnepanelen hebt terugverdiend. Gemiddeld is dit rond de 7 jaar. Het is dus een investering voor de lange termijn, maar hier krijg je dus ook wat voor terug.

Er zijn een aantal factoren die de prijs van de zonnepanelen bepalen:

  • Het type zonnepaneel: je hebt drie verschillende soorten zonnepanelen, dit zijn dunne film, polykristallijn en monokristallijn. Dunne film is de goedkoopste van de drie en monokristallijn het duurst
  • Het merk zonnepaneel: verschillende merken bieden zonnepanelen aan voor verschillende prijzen. Als een zonnepaneel bij het ene merk duurder is dan bij de andere wil dit niet zeggen dat de kwaliteit ook direct beter is
  • De hoeveelheid zonnepanelen
  • De installateur: voor een zonnepanelen installateur betaal je vaak meer zodra er ook meer zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden. Voor 12 zonnepanelen betaal je gemiddeld €800,- aan installatie kosten, terwijl dit bij 50 zonnepanelen kan oplopen tot €2.500,-

Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je ook een legplan hebben. lees in dit artikel meer over een legplan voor zonnepanelen.

De waarde van je huis

Naast het feit dat je op de lange termijn zult besparen met zonnepanelen, voegen het plaatsen van zonnepanelen ook nog waarde toe aan je huis. De waarde van je woning zal met zo’n 2,56% stijgen doordat er zonnepalen op zitten. Het type woning dat je hebt maakt hierbij niet uit.