kosten huis ontwerpen

Kosten huis ontwerpen

Ontwerp 0 Reacties

Gaat u een huis laten bouwen? Het maken van ontwerpen en bouwtekeningen is een serieuze zaak. Hoeveel ideeën u zelf ook heeft, voor sommige aspecten is het beter het ontwerp aan een vakman over te laten. U wilt natuurlijk niet alleen dat uw huis er mooi uitziet, maar ook dat het blijft staan, goed isoleert, en vanbinnen ook prettig bewoonbaar is. En dat alles natuurlijk het liefst voor een zo kostenefficiënt mogelijke prijs. Een architect kan u uitstekend helpen met het maken van een ontwerp dat voldoet aan alle bouwkundige eisen, en ook uw woonwensen het beste vertaalt.

Maar architecten werken natuurlijk ook niet voor niets. Misschien ziet u op tegen verwachte hoge kosten om een architect het ontwerp van uw huis te laten doen. Dan is het goed om te weten dat er diverse opties zijn, die lang niet allemaal een rib uit uw lijf kosten. Met een beetje onderzoek kunt u op een optie uitkomen die voor u de juiste voordelen biedt voor een optimale prijs. Zo hoeft het inhuren van een architect geen financieel obstakel te zijn, dat het bouwen van uw droomhuis in de weg staat.

Wat kost een huis ontwerpen?

Voor het kopen van een huis is het al lang geen uitzondering meer in Nederland, om nieuwbouw deels of helemaal naar eigen inzicht te laten gebeuren. Als gevolg zijn er inmiddels aardig betrouwbare, gemiddelde richtprijzen voor het inhuren van een architect. Deze kan (concept)tekeningen leveren, deze uitwerken tot een definitief ontwerp voor bouw, en vervolgens zelfs helpen een aannemer te vinden en de directie te voeren over de bouw. Vanzelfsprekend horen daar oplopende prijskaartjes bij. Deze prijzen gelden voor het een nieuwbouw eengezinswoning.

Product/dienst Gemiddelde kosten (inclusief btw)
Alleen (bouw)tekeningen € 7.000
Voorlopige (bouw)tekeningen, definitief ontwerp na overleg € 8.700
Voorlopig en definitief ontwerp, en ondersteuning aannemersselectie en begeleiding/regie van de bouw € 18.500

Benieuwd naar de exacte prijzen? Via de website Architectenbureau.org kom je vrijblijvend in contact met architecten bij jou in de buurt.

Diverse voorbeelden

Het is mogelijk om een bestaand ontwerp te nemen waar aanpassingen mogelijk zijn. Dit komt vaak voor bij hele nieuwbouwblokken. Maar als u een nieuw kavel koopt en heel vrij bent in het ontwerp van uw huis, kunt u ook naar diverse voorbeelden van ontwerpen kijken, al is het maar om inspiratie op te doen. Verschillende voorbeelden laten zien dat de prijs van het ontwerp niet teveel afwijkt. Maar het helpt natuurlijk wel als u van tevoren een goed idee heeft van uw wensen, als u met een architect gaat overleggen.

De goedkoopste optie

U bent dus het goedkoopste uit als u alleen ontwerptekeningen voor uw nieuwbouwwoning laat maken. Dat houdt in dat een architect tekeningen maakt, op basis van de met u besproken wensen, die bruikbaar zijn voor de bouw van uw woning. De tekeningen kunnen door een aannemer worden vertaald in een bouwkundig deugdelijk huis, maar het kan zijn dat tijdens de bouw blijkt dat er nog dingen onduidelijk zijn, of niet helemaal naar uw wens. Deze omstandigheden kunnen de bouw vertragen en de kosten verhogen. Voor alleen ontwerptekeningen van de architect moet u rekenen op gemiddeld zo’n € 7.000.

Kiest u voor de middenweg?

Als u iets meer zekerheid wilt over de bouw, kan de architect een uitgebreider ontwerp opleveren. De eerste ronde zal nog steeds het maken van ontwerptekeningen zijn, op basis van uw wensen voor het nieuwbouwhuis. De architect zal deze tekeningen daarna nog eens extra goed met u bespreken, en daarna een definitieve versie maken, om zeker te zijn dat uw wensen goed in het ontwerp vertaald zijn. Dit verkleint dus het risico dat er tijdens de bouw nog iets moet worden aangepast. Zo’n extra, definitieve ontwerpronde komt op gemiddeld ongeveer € 8.700 te staan.

De meest uitgebreide optie

Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, en voorkomen dat u tijdens de bouw voor onvoorziene omstandigheden komt te staan? Dan is het verstandig de architect aan boord te houden om de gehele bouw van uw huis te begeleiden. De architect helpt u dan, na de verschillende overleg- en ontwerprondes met u, met het uitkiezen van een aannemer. Tijdens de bouw voert de architect de directie, of zal deze begeleiding bieden, zodat het ontwerp nauwkeurig wordt gevolgd. Voor deze, meest uitgebreide, dienstverlening van de architect, moet u rekenen op een prijs van rond de € 18.500, gemiddeld.

Welke keuzes bepalen de kosten?

  • De keuze voor enkel ontwerp, meerdere ontwerprondes, of ook bouwbegeleiding. Zoals hierboven besproken, kunt u van meerdere niveaus van dienstverlening van een architect gebruikmaken. Hoe meer u aan de architect overlaat, hoe duurder deze wordt. Bij de keuze voor bouwbegeleiding, is het wel aan te raden dit niet door iemand anders te laten doen dan de architect die de tekeningen heeft gemaakt. Deze kent het ontwerp en uw wensen immers het beste.
  • Voor nieuwbouw is een architect onmisbaar. Maar ook voor minder ingrijpende projecten, zoals aan- of opbouw, of een verbouwing, biedt een architect uitkomst. Vanzelfsprekend zijn de kosten hiervoor veel lager dan voor nieuwbouw, en beginnen al bijvoorbeeld bij tussen € 2.000 voor het tekenen van een aanbouwontwerp.
  • De keuze voor een architect bepaalt in hoge mate de uiteindelijk ontwerpkosten. Grote, gerenommeerde architectenbureaus zullen een hoger tarief vragen, maar wel de nodige zekerheid bieden. ZZP’ers hebben lagere kosten en zijn daarom vaak goedkoper. Door (internet)reviews en/of eerdere opdrachten te vergelijken, kun je tot een overwogen keuze komen.

Handige bespaartips

  • Bespaar op reiskosten met een architect uit de buurt. Wat voor aannemers geldt, geldt ook voor architecten: reiskosten zijn verwerkt in de offerte en de tarieven. Bedenk of het handig is om een architect in te huren dichtbij waar je nu woont, of dichtbij de locatie van je nieuwbouwhuis, als dat ver weg is. Zeker als je de architect de bouwbegeleiding wilt laten doen.
  • Oriënteer je in een gratis introductiegesprek. Voor het verkennen van je wensen en een idee krijgen van de mogelijkheden, rekenen de meeste architecten nog geen kosten, als je erom vraagt. Zo kun je zelfs meerdere architecten vergelijken voor je aan de slag gaat.
  • Zoek inspiratie vooraf. Je kunt de architect je alles laten vertellen over welke materialen en bouwstijlen er allemaal zijn, en dan beslissen. Maar dan moet je ook het uurtarief van de architect betalen. Hoe meer je zelf van tevoren uitzoekt, hoe minder tijd (en geld) je aan gesprekken met de architect kwijt bent.