Je dak is weer als nieuw na een dakreiniging

Dak 0 Reacties

Je dak is een belangrijk onderdeel van je huis en beschermt je tegen verschillende weersomstandigheden. Juist door deze weersomstandigheden neemt de kwaliteit van je dak af. Het is daarom belangrijk om je dak regelmatig te laten onderhouden door een dakdekker. Eén van de werkzaamheden die tijdens dakonderhoud worden uitgevoerd is een dakreiniging. Het is ook mogelijk om een dakreiniging los van een onderhoudsbeurt uit te laten voeren

In dit artikel bespreken we de voordelen van dakreiniging, de veelvoorkomende problemen die kunnen optreden als je het niet schoonmaakt en welke kosten je kunt verwachten.

Het belang van dakreiniging

Dakreiniging is een essentiële taak om de levensduur van je dak te verlengen. Als je je dak niet regelmatig schoonmaakt, kan er zich vuil, mos, algen en andere vervuiling ophopen. Dit kan leiden tot problemen zoals:

 • Daklekkage
 • Verminderde levensduur van je dakbedekking
 • Schade aan de dakbedekking
 • Verstopte dakgoten
 • Schade aan de fundering / dakconstructie
 • Onverzorgde uitstraling van je woning
 • Vermindering van woning waarde

Bovendien kan vuil en mos op je dak er onaantrekkelijk uitzien en de waarde van je huis verminderen. Regelmatige dakreiniging is dus belangrijk om de integriteit en esthetiek van je dak te behouden.

Voordelen van een dakreiniging

Het laten reinigen van je dak brengt een aantal voordelen met zich mee. Je voorkomt hiermee verdere schade, zoals daklekkage. Eventuele beschadigingen worden tijdens een reiniging snel zichtbaar, waardoor de problemen direct verholpen kunnen worden. Zo kom je niet voor hoge reparatiekosten te staan.

Een ander voordeel is dat je woning er fris en verzorgd uitziet. Dit verhoogt de waarde van je woning.

Voordelen dakdekker inschakelen voor dakreiniging

Hoewel je zelf je dak kunt schoonmaken, is het inhuren van een professionele dakdekker vaak een betere optie. Hier zijn enkele voordelen van het inschakelen van een dakdekker: 

 • Veiligheid: dakreiniging kan gevaarlijk zijn, vooral als je een hoog dak hebt. Wanneer je normaalgesproken geen hoogtevrees hebt, kan dit toch opeens opspelen wanneer je je op het dak bevind. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Dakdekkers weten hoe ze veilig moeten werken en beschikken over de juiste materialen.
 • Grondigheid: dakdekkers hebben de expertise en ervaring om je dak grondig schoon te maken. Ze gebruiken de juiste reinigingsmiddelen en technieken om alle verontreinigingen te verwijderen zonder schade aan je dak aan te brengen.
 • Besparing van tijd en geld: hoewel het inhuren van een dakdekker duurder lijkt dan het zelf doen, kan het in werkelijkheid geld besparen. Professionele reinigers hebben de juiste apparatuur en kunnen het werk snel en efficiënt uitvoeren, wat tijd en geld bespaart in vergelijking met doe-het-zelf reiniging.

Wanneer je dak reinigen?

Het is aan te raden om je dak regelmatig te laten reinigen om schade aan je dakbedekking en andere problemen te voorkomen. Overweeg een professionele dakreiniging als:

 • Je dak begint er vuil uit te zien en er is een ophoping van bladeren, takken en vuil.
 • Er zijn zichtbare schimmel- of mosgroei op je dak.
 • Er is een verkleuring van de dakbedekking.
 • Je dak heeft last van waterophoping en/of lekkages.

Veelvoorkomende problemen

Als je je dak niet regelmatig schoonmaakt, kunnen er verschillende problemen optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende dakproblemen die kunnen worden veroorzaakt door vuil, mos en algen:

 • Daklekkages: vuil en mos kunnen vocht vasthouden, waardoor je dakbedekking sneller slijt en lekkages kunnen ontstaan.
 • Verminderde levensduur van je dakbedekking: mos en algen kunnen je dakbedekking beschadigen en de levensduur ervan verkorten.
 • Schade aan de dakpannen: mos en vuil kunnen zich tussen de dakpannen nestelen en deze optillen, wat schade aan de dakpannen kan veroorzaken.
 • Verstopte dakgoten: vuil en mos kunnen zich ophopen in de dakgoten en deze verstoppen, waardoor regenwater niet goed wordt afgevoerd en het dak kan beschadigen.
 • Schade aan de fundering: als regenwater niet goed wordt afgevoerd vanwege verstopte dakgoten, kan het zich ophopen rond de fundering van je huis en deze beschadigen.

Wat kost een dakreiniging?

Gemiddeld kost een dakreiniging tussen de €10,- en €15,- per m². Voor een gemiddeld dak met een oppervlakte van 60 m² komt dit dus neer op een gemiddelde prijs van €600,- tot €900,-.

Wil je na het reinigen je dak ook impregneren? Impregneren zorgt ervoor dat je dak water- en vuilafstotend wordt. De gemiddelde prijs ligt tussen de €5,- en €10,- per m². Ook het aanbrengen van dakcoating valt onder de mogelijkheden: gemiddeld betaal je daar €20,- tot €30,- per m² voor.