Een gids tot dakwerken

Dak 0 Reacties

 

Een dakdekker houdt zich bezig met verschillende taken die met het dak te maken hebben. Denk hierbij aan dakonderhoud, dakreparatie en dakrenovaties. Lees verder en ontdek wat deze taken precies inhouden en hoeveel dit ongeveer kost.

Wat doet een dakdekker?

Volgens de10beste.be zijn er een aantal verschillende taken waar de dakdekker zich mee bezighoudt. Je kunt deze taken verdelen in 4 onderdelen, namelijk dakonderhoud, dakrenovatie, dakreparatie en extra dakwerken. Hieronder vind je de 4 onderdelen beschreven.

Dakonderhoud

Bij dakonderhoud gaat het om taken zoals dakinspecties en dakreiniging. Het hoofddoel van dakonderhoud is het behouden van de kwaliteit van het dak. Door regelmatig een dakinspectie uit te laten voeren weet je precies hoe jouw dak er aan toe is, en of er extra onderhoud nodig is. Een ander onderdeel van dakonderhoud is het repareren van dakgoten, het dak ontmossen en het vegen van de schoorsteen.

Dakrenovatie

Een dakrenovatie kun je opdelen in twee delen. Het eerste is het vervangen van oude dakbedekking. Dit is vaak nodig wanneer de dakbedekking te oud is, of wanneer het teveel schade opgelopen heeft door bijvoorbeeld een storm. Het tweede onderdeel van dakrenovatie is het vernieuwen van de dakconstructie. De dakconstructie kan ook verouderen, of het kan beschadigd raken door een lekkage wat niet snel genoeg is opgelost.

Dakreparatie

Bij een dakreparatie wordt er gekeken naar zwakke plekken op het dak. Denk hierbij aan kapotte dakpannen, gescheurde dakbedekking of kapot zinkwerk. Wanneer er tijdens een inspectie schade wordt gespot kan de dakdekker dit vaak ter plaatste oplossen. Anders is het belangrijk dat je zo snel mogelijk aan de bel trekt. Kleine schade kan namelijk snel uitbreiden, en dan ben je nog verder van huis.

Extra dakwerken

Onder extra dakwerken vallen onderdelen zoals het isoleren van het dak, het dak asbestvrij maken en het plaatsen van daklichten en dakkapellen. Ook al deze werken vallen onder de taken van een dakdekker.

De kosten van dakwerken

Hoeveel je moet betalen voor de hierboven beschreven dakwerken is afhankelijk van het type dak, de dakbedekking en natuurlijk het type werk. Een grote klus zal dan ook automatisch meer kosten. Veel werken drukken hun prijs dan ook uit in m². Hieronder vind je een overzicht van de verschillende type dakwerken met daarbij hun gemiddelde kosten.

 

Type dakwerken Gemiddelde kosten
Nieuwe dakbedekking € 30,- tot 5 200,-
Nieuwe dakconstructie € 600,- tot € 2000,- per m³
Daklicht Vanaf € 400,-
Dakisolatie € 20,- tot € 115,- per m²
Dakreiniging € 9,- tot € 45,- per m²
Schoorsteen vegen € 60,- tot € 150,-
Dakreparatie Vanaf € 30,-
Asbestdak verwijderen Vanaf € 1000,-