parket

Van tapijt naar parket in 6 stappen

Vloeren , 0 Reacties

Stap1: Het verwijderen van de lijm

Een goede voorbereiding is belangrijk bij het verwijderen van vloerbedekking. Het eerste dat u moet weten is wat voor lijm er is gebruikt bij het aanleggen van de vloerbedekking. Dit kan door het losmaken van een klein stukje tapijt langs de rand. Hiervoor kunt u het beste een schroevendraaier gebruiken. Als de lijm wit is, dan is de lijm met warm water eenvoudig los te krijgen. Als de lijm bruin is, kunt u het beste een afbijtmiddel gebruiken. Zorg er in dat geval voor dat de ruimte goed geventileerd is en dat u werkt met een mondkapje en handschoenen. Afbijtmiddelen speciaal voor het verwijderen van vloerbedekking zijn bij iedere bouwmarkt te krijgen.

Stap 2: Het tapijt verwijderen

De eenvoudigste manier om het tapijt zelf te verwijderen is door het eerst in lange stroken te snijden. Een stanleymes is hiervoor het meest geschikte gereedschap. Aan het begin van iedere strook kan het tapijt losgetrokken worden, waarna de hele strook op te rollen is. Met smalle stroken hoeft u slechts weinig kracht te zetten en de opgerolde stukken tapijt zijn eenvoudig weg te gooien.

Stap 3: De ondergrond egaliseren

Na het verwijderen zijn er waarschijnlijk nog wat lijmresten overgebleven. Deze zult u eerst moeten verwijderen voor u begint aan het leggen van het parket. Lijmresten zorgen immers voor oneffenheden in uw parket. Om dit te voorkomen kunt u deze resten met schuurpapier verwijderen.

Na het verwijderen van de lijmresten is het belangrijk dat er in de vloer zelf geen oneffenheden meer zitten. Een houten vloer kan bijvoorbeeld uitstekende planken of spijkers hebben, terwijl een betonnen vloer soms wel eens gaten heeft. Voor het leggen van het parket zult u deze oneffenheden eerst weg moeten werken.

Stap 4: De ondervloer leggen

Voordat u begint, bepaalt u in welke richting u het parket wilt leggen. De ondervloer legt u hier haaks op. Overigens hebben niet alle parketvloeren een ondervloer, dus kunt u in sommige gevallen deze stap overslaan.

Stap 5: Het parket leggen

Mix de planken bij het leggen van de vloer. Dit zorgt ervoor dat er variatie in de vloer ontstaat. Het begin wordt altijd in een hoek gemaakt. De eerste baan parket moet gelegd worden met de korte zijden aan elkaar, waarbij de planken aan elkaar bevestigd worden met een stootblokje en een hamer. Zo zorgt u ervoor dat het parket niet beschadigd raakt. Als de laatste plank niet meer past, zaagt u deze af. Let bij het leggen wel op dat er steeds 1 cm speling overblijft. Begin de volgende baan weer met de rest van de afgezaagde plank. Dit zorgt voor een mooi patroon. Bij deurposten en waterleidingen maakt u een uitsparing. Bij de laatste baan meet u het verschil op tussen de één-na-laatste baan en de muur en zaagt u de laatste planken op maat. Let er wel op dat u ook hier weer 1 centimeter speling overhoudt.

Stap 6: Het afwerken met plinten

De vloer werkt u af met de plinten. Deze moeten eerst op maat gezaagd worden en op de juiste manier aan de muur bevestigd worden. Dit gebeurt afhankelijk van de plintsoort lijm of een plakstrip. Zorg er wel voor dat u eerst de muren en vloer reinigt, zodat de plinten beter hechten. Na het hechten van de plinten kunt u genieten van uw nieuwe vloer.

Komt u er toch niet zelf uit en wenst u hulp van een vakman? Neem dan eens contact op met een klusjesman via www.houtens.nl. Zij staan u graag bij.