Plavuizen

Plavuizen in de woonkamer

Vloeren , 0 Reacties

Het kiezen van de tegels

Wat betreft de tegels voor plavuizen is er een hoop te kiezen. Belangrijk om rekening mee te houden is het feit dat de tegels in verschillende gradaties van slijtvastheid worden ingedeeld. Over het algemeen geldt: hoe hoger de klasse, hoe hoger de slijtvastheid. Voor de woonkamer is het verstandig de hoogste klasse (klasse 5) te gebruiken. Zo weet u zeker dat de tegels lang mooi blijven.

Let bij de aanschaf van de tegels op het productienummer. Het kan wel eens zijn dat een ander productienummer tegels heeft die qua kleur afwijken, ondanks dat het om dezelfde steensoort gaat. Houd er altijd rekening mee dat u snijdafval heeft en koop daarom zo’n 5% meer dan het aantal vierkante meters dat u wilt betegelen. Wanneer u een patroon wilt leggen, mag u dit uitbreiden naar zo’n 8% extra. Ook kan het geen kwaad een extra pak achter de hand te houden voor het geval één van uw tegels beschadigd raakt.

De oude vloer

Plavuizen kan in principe op de huidige tegelvloer. Een nadeel hierbij is wel dat de nieuwe vloer iets hoger komt te liggen dan de oude en dit kan betekenen dat u deuren moet inkorten. U kunt er ook voor kiezen om de oude vloer te verwijderen, waarna de vloer egaal moet worden gemaakt. Scheuren in de vloer kunnen bijvoorbeeld met een vulmiddel worden opgevuld, maar een dunne cementvloer (laten) storten is ook een oplossing.

Het snijden van de tegels

Voor het leggen moeten de tegels op maat worden gesneden, zeker wanneer er sprake is van deurposten, waterleidingen of ongebruikelijke vormen. Dit kunt u het beste laten doen door een tegelsnijder.

Het leggen van de tegels

Voor het plavuizen zelf kunt u het beste een rij tegels in de lengte en een rij in de breedte uitleggen. Zo ziet u meteen hoe u gaat uitkomen met uw tegels en hoe u de vloer wilt leggen. Door een koord te spannen kunt u een richtlijn hebben waarlangs u de tegels gaat leggen.

Plavuizen begint met het bevestigen van de tegellijm. Informeer bij de bouwmarkt welke lijm u het beste kunt gebruiken. Houd hierbij rekening met een eventuele vloerverwarming, dit kan invloed hebben op uw lijm. Maak de lijm aan en bevestig deze met een strijkkam.
Plaats de tegels op de lijm met een schuivende beweging langs het koord. De tegels langs de muur moeten een voeg van 6 mm hebben. Tegels die te hoog liggen drukt u aan door er zachtjes op te tikken met een rubberen hamer. Tegels die te laag liggen haalt u eruit en vervolgens brengt u extra tegellijm aan. Met een waterpas kunt u controleren of de tegel recht ligt. Let op: bij het plavuizen werkt u altijd naar de deur toe. Na het plavuizen laat u de vloer 24 uur drogen, tenzij anders aangegeven wordt op de verpakking van de tegellijm.

Het aanbrengen van de voegen

Na deze het drogen brengt u de voegen aan. Dit gebeurt met een voegmiddel. Met een voegrubber wrijft u het voegsel diagonaal in de voegen. Na dit aanbrengen haalt u het overschot weg met een natte spons. Herhaal deze stap eventueel meerdere malen en u kunt beginnen met het inrichten van uw nieuwe woonkamer.

Bron: Certikera.be