parket aanleggen

Parketvloeren op maat

Interieur, Timmerwerk, Vloeren , 0 Reacties

Hoe leg ik parket aan?

Een van de mooiste vloersoorten waar u voor kunt kiezen is natuurlijk de parketvloer. Het aanleggen van een dergelijke vloer is echter wel tijdrovend en het resultaat is alleen mooi als de vloer goed wordt gelegd. Wat komt er allemaal kijken bij het leggen van parket?

Voorbereiding

Een parketvloer kan alleen op een volkomen egale grond worden gelegd, anders steekt het parket namelijk uit op bepaalde stukken. Bij een betonnen ondergrond is dit makkelijker dan bij een houten ondergrond. Het is belangrijk om eerst alle uitsteeksels te verwijderen en de gaten in de grond weg te werken. In het geval van beton kan dit met egalisatiemortel, bij een houten ondergrond kun je ervoor kiezen om spaanplaten neer te leggen. Als de ondergrond egaal is gemaakt moet u, afhankelijk van de parketsoort die u gebruikt, een ondervloer leggen. Hiervoor kunt u informeren bij de leverancier van uw parket. Het is verstandig om het parket eerst 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte voor u begint met leggen.

Parket leggen

U kunt ervoor kiezen om uw parket zwevend of vast te leggen. Vast wil zeggen dat uw vloer vastgelijmd wordt aan de ondergrond, bij zweven gebeurt dit niet. Bij het leggen is het belangrijk dat u altijd verschillende pakken parket door elkaar heen gebruikt, zo voorkomt u kleurverschillen in uw vloer. Het begin maakt u altijd in een hoek. De eerste baan die u legt, legt u zo dat de korte zijden aan elkaar liggen. Als er parketlijm nodig is, bevestigt u een dun laagje voor u de groeven in elkaar schuift. Door met een hamer en een stootblokje de planken aan te tikken, worden de planken goed aan elkaar bevestigd. Bij het leggen zorgt u ervoor dat er 1 centimeter overblijft met de wanden. Als de laatste plank niet meer past, zaagt u deze af en begint u de volgende baan met het afgezaagde deel. Voor de laatste baan zaagt u uw planken op maat. De kans is namelijk klein dat ook die laatste baan precies past.

De afwerking doet u door middel van plinten. Ook deze moeten eerst op maat afgezaagd worden en met een lijm of plakstrip (afhankelijk van de plintsoort) aan de muur worden bevestigd. Belangrijk is wel om de muren eerst te reinigen. Dit zorgt er namelijk voor dat de plinten beter hechten. Als alle pinten geplaatst zijn, heeft u een prachtige nieuwe vloer en kunt u de kamer direct inrichten.

Een vakman inschakelen voor het schuren, afwerken of aanleggen van parket? Een timmerbedrijf biedt uitkomst. Vraag via Timmerman-nu.nl meerdere offertes aan voor het timmerwerk en het leggen van parket.