trappen

Zo gebruikt u PVC om uw trap te renoveren

Trappen , 0 Reacties

Stap 1: Het egaliseren van uw trap

Voor u begint met het renoveren zelf, moet u eerst zorgen dat alle treden van uw trap, inclusief de stootranden, egaal zijn. Iedere uitstulping kan er namelijk voor zorgen dat uw PVC gaat vouwen. Verwijder daarom eerst alle lijm- en verfresten (dit kan met schuurpapier) en vul scheuren en gaten op met een opvulmiddel. Om er zeker van te zijn dat de PVC goed hecht, smeert u de trap eerst in met een primer. Deze grondverf kunt u bij de bouwmarkt halen. Volg bij het aanbrengen de instructies op de verpakking en werk van boven naar beneden.

Stap 2: Maak mallen van uw treden

Om ervoor te zorgen dat alle PVC-delen later precies op maat afgesneden kunnen worden gebruikt u speciale modeltape. Eerst plakt u deze modeltape als het kan in meerdere lagen langs de randen van de treden van uw trap. Hierna snijdt u langs de randen van de tape de uitstekende stukjes weg, waarna u een mal overhoudt die exact hetzelfde formaat en dezelfde vorm heeft als de trede. Verwijder deze mal dan voorzichtig en plak deze op een stuk PVC dat u op een egale, schone ondergrond legt. Is de mal groter dan uw PVC-stukken, dan kunt u hier meerdere stukken voor gebruiken.

Stap 3: Het bevestigen van de PVC

Als de PVC aan de mal bevestigd is, kunt u langs de contouren van de mal het PVC uitsnijden. U heeft nu een vorm gesneden die identiek is aan de treden van uw trap. Bij de meeste soorten PVC hoeft u het materiaal alleen maar in te snijden en kunt u het overtollige materiaal afbreken. Plak dan de PVC op de trap en druk het materiaal stevig aan. Als het niet goed plakt, kunt u het materiaal bijvoorbeeld met een föhn verwarmen. Daarna plakt het PVC weer een stuk beter.

Stap 4: Het trapprofiel aanbrengen

Daarna is het tijd om het trapprofiel aan te brengen. Dit profiel beschermt uw trap tegen beschadiging wanneer er tegen de treden gestoten wordt. Eerst meet u de breedte van iedere trede op. U zaagt dan de juiste lengte van het trapprofiel af. Voor de juiste zaaghoek in het geval van een wenteltrap kunt u dezelfde modeltape gebruiken die u voor de mallen heeft gebruikt. Schroef vervolgens het profiel op de voorkant van de trede. Hierna bevestigt u nog een stuk PVC aan het profiel. Dit kan alleen als de schroeven van het profiel niet uitsteken, dus het is belangrijk de schroeven erg goed aan te draaien.

Stap 5: PVC op de stootborden

Als u de trap extra wilt laten opvallen, kunt u ook nog PVC aanbrengen op de stootborden. U kunt hier ook weer voor ieder stootbord een mal maken zoals u dat voor de treden heeft gedaan. Snijd de PVC-stukken weer op maat af en plak ze op de stootborden.

Bron: ABC-Renovation.be